Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Avati Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna restaureeritud õppehoone – „Philosophicum“

26.09.2014

Reedel, 23. septembril avati pidulikult Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna vastrestaureeritud õppehoone Jakobi tn 2. 11. sajandisse ulatuva ajalooga vanalinnas paiknev filosoofiateaduskonna campus hakkab nüüd kandma nime ”Philosophicum”.

Õppehoone pidulikul avamistseremoonial osalesid teiste hulgas ka Tartu linnapea Urmas Kruuse, Tartu Ülikoooli rektor Alar Karis, filosoofiateaduskonna dekaan Valter Lang, emeriitdotsent, keemik ja ajaloolane Tullio Ilomets ning Oma Ehitaja juhatuse liige Kaido Fridolin.

Jakobi 2 õppehoone, brutopinnaga 8628 m2, valmimisega jõudis lõpule filosoofiateaduskonna campuse väljaehitamine, mida on oodatud juba aastaid. ”Nii häid töötingimusi kui nüüd pole filoloogidel, filosoofidel, semiootikutel ja arheoloogidel kunagi varem olnud ning kõigiti rahul peaksid olema ka üliõpilased,“ ütles avamisel filosoofiateaduskonna dekaan Valter Lang. 

1939. aastal ehitatud ning rahvasuus ka vana keemiahoonena tuntud ehitis pakkus renoveerijatele omajagu üllatusi ja peamurdmist, ka arheoloogiliste tööde maht osutus oodatust suuremaks. Jakobi tänava alt ja hoone ümbrusest kaevati välja ligi 1000 arheoloogilist leidu, põhiliselt luukered. Leitud terved luustikud talletatakse edasisteks teaduslikeks uuringuteks Jakobi 2 keldris asuvas arheoloogiakogus.

Amhold teostas peaprojekteerijana hoone restaureerimis-rekonstrueerimisprojekti ning kõik kaasnevad uurimistööd. Projekteerimis-uurimistööde koosseisus teostasime eelnevalt arhitektuuri-ajaloolised, insenertehnilised ja keskkonnaalased uuringud ning koostasime projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivse ning kõigi inseneriosade (küte, ventilatsioon, jahutus, veevarustus ja kanalisatsioon, drenaaž, elektrisüsteemide tugev- ja nõrkvoolu osa, turva ja valvesüsteemid, automaatika) ehitusprojektid. Samuti koostasime välisvõrkude ja haljastusprojekti, krundi teede ja platside projekti ning teostasime hoone ehitusperioodil autorijärelevalvet.

Projekteerimistöid juhtis AS Amhold projektijuht Jaan Aru, arhitektuurse ja sisekujunduse osa projekti koostas arhitekt Jane Pärnamaa ning KVVK süsteemide projekteerimise eest vastutasid insenerid Jelena Štšetinina ja Märt Falk.

Ehitustööd ja hoone sisustus läksid maksma ca 4,3 miljonit eurot. Hoone projekti ja ehitustööde tellija oli Tartu Ülikool ning ehitustööde peatöövõtja AS Oma Ehitaja. 



Arhiiv