Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Ainulaadse Viru Keemia Grupi (VKG) kaeviste väljaveo maapealse konveieri avamine

18.04.2014

11. aprillil 2012. a. avati pidulikult Ida-Virumaal Eestis ja Euroopas ainulaadne maapealne nn. usskonveier, mis ühendab VKG Kaevandused OÜ omandisse kuuluvas Ojamaa kaevanduse ja õlitehase.

Ametlik tseremoonia leidis aset Ojamaa kaevanduse territooriumil, ning avamislindi lõikasid läbi keskkonnaminister Keit Pentus ja Ida-Virumaa kuue valla- ja linnavalitsusjuhid.

Avamisüritusel oli kõigil külalistel võimalus näha oma silmaga ca 13 km pikkuse konveieri alguspunkti, selle käivitust ja põlevkivi transportimist.

Konveieri tootlikkus on 700 tonni põlevkivi tunnis ja aastas kuni 3 200 000 tonni. See on võrreldav 100 pidevalt töötava veoautoga või 50 raudteevagunist koosneva koosseisuga. Maailmas küll leidub sarnaseid lintkonveiereid, kuid nii paljude kurvide ja väikeste raadiustega mitte. Uut konveierit teenindab ja hooldab vaid 14 inimest. Toormaterjali transportimisel puudub tolm, heitgaasid, ei ole koormatud kohalikud teed ning praktiliselt puudub müra.

Usskonveieri projekti planeerimisse oli kaasatud lai avalikkus, looduskaitsjad ning jahimehed. Kogu trassi pikkusel sisaldab konveier spetsiaalseid väikeloomade tunneleid ning sildasid suurte loomade jaoks, et kõikidel metsaelanikel oleks tagatud konveieri ületusvõimalus.

Amhold teostas ehitusprojekti insenertehnilised ja keskkonnaalased uuringud, konveieri teenindus- ja hooldustee (sh. liikluskorraldus ja infrasüsteemid) ning konveieri alustammi (sh vundamendid) projekteerimistööd ning konveieri sildade, estakaadide vundamentide ja tunnelite projekteerimistööd. 

Projekteerimistööde projektijuht oli Jaan Aru. Projekti kogumaksumus on ligi 14 miljonit eurot.

Konveieri ehitustööd teostas Saksa ehituskontsern ThyssenKrupp AG, montaaži eest vastutas VKG tütarettevõte Viru RMT OÜ ning üldehitustööd teostas ehitusfirma Lemminkäinen Eesti AS. 

Aerofotod: Viru Keemia Grupp AS



Arhiiv